Ruhsal Zekânı Parlat Stresini Yönet !

İndus Danışmanlık Stres Farkındalığı 2022 Nisan ayı e-kitabında yayımlanmıştır

“Dünya’da görmek istediğiniz değişimin kendisi olun”… Ghandi

Bugün içinde bulunduğumuz Dünyada stres kaynakları daha farklı ve karmaşık bir hal aldı. Her yaştan farklı kişiler bu kaynaklara bağlı olarak değişik nedenlerle stresin getirdiği sorunlarla savaşmak durumda kalıyor. 

Stres en basit ifadeyle karşılaştığımız zorluklar karşısındaki bedensel ve ruhsal tepkilerimizdir.

İnsan fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal yönüyle bir bütündür. Yaşadığı stresli durumlar karşısında söz konusu bütünlüğünü tehlikeye sokar. Bu nedenle kendini iyi tanıyıp duygu, düşünce ve davranışlarını iyi bilerek ve bunları doğru tanımlayarak, strasörlerle baş etmenin yöntemlerini bulmak izleyeceğimiz en doğru yol olacaktır. Aksi halde rahatsızlık veren bu durumlar karşısında gerekli tedbirleri almayarak, sinir sistemlerimizi bezgin ve yorgun bir hale getirerek fiziksel, zihinsel, ruhsal vb çeşitli hastalıklara maruz kalmamız olasıdır.

Peki ne zaman bedeninize ve ruhunuza farkındalıkla baktınız ? Ne zaman onlar için bir şeyler yaptınız ? En son ne zaman kendinizle bir keşif yolculuğuna çıktınız ? 

Soruları cevapladıysanız Öze doğru hareket edelim… 

Öze yani ruha dokunmadan, ona odaklanmadan zihinsel, ruhsal ve bedensel dengemizi sağlamamız mümkün değildir. Ruhumuzla kurduğumuz derin ve güçlü bir bağlantı ise öze inmemizin en basit yoludur. Öz ise ruhsal zekâmızın ta kendisidir.

Spiritüel zekası gelişmiş özüyle bir olan kişiler merhametli, dingin, güvenilir, bağışlayıcı, samimi, yol gösterici, uyumlu, sağ duyulu ve bilge kişilerdir.

Hepimiz bu hayatta nihai ve en kapsayıcı zekâmız olan ruhsal zekamızla bir anlam buluyoruz.  Ruhumuza yaptığımız her yatırım bize farkındalık, hayatta anlam bulmak, sevgi, bilinç, şefkat ve anda kalmak gibi hediyeler veriyor. 

Öyleyse stres, kaygı, sinir ve saldırganlık gibi davranışları ruhsal zekamızı parlatarak engellememiz neden mümkün olmasın ?

Yapılan değişik araştırmalar ruhsal zekânın sinirsel temeller ve psikolojik dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. 

Ruhsal zekâ iç bilgelikle ilerlemektir. Farkında olmaktır. Farkındalık kazanmaktır. Farkındalığını arttırarak SQ parlatan, onu yükselten biri kendisini yönetmeyi öğrenerek kendisinde olumlu ya da olumsuz duygu, davranış ve düşünce oluşturan durumları fark eder. Bu farkındalıkla, duygusal dayanıklılık, doğru karar alma ve doğru düşünme yöntemiyle içinde bulunduğu stresli durumları kolaylıkla aşabilir. Çünkü iç sesi, kalbi, zihni, bedeni ona bu yolda hizmetkâr olmuştur. 

Ruhsal enerjinin en güçlü kaynağı şefkat ve sevgidir. Kendimize ve çevremize göstereceğimiz şefkat ve sevgi zekâmızı parlatarak bize yol gösterecektir. Şefkatli ve sevgi dolu bir ruh, yaşadığı olaylar karşısında hemen tepki vermez. Ruhuyla düşünür. Bedeni ve zihniyle işbirliği yapar. Deneyim onun en önemli kılavuzudur. Ilımlı ve uyumludur. Olumsuz durumlardan kolayca etkilenmez. Sevgi ve şefkat pratiklerini hayatının her alanında vazgeçilmez kılar.

Ruhsal zekâmızı parlatmanın diğer bir yolu da empatidir. Sezgilerini ve başkalarını anlama yeteneğini geliştiren biri ruhsal zekâsını da arttırır. Olumsuz bir durumu ya da duyguyu bütün olarak değerlendirir ve doğru tanımlamaya çalışır. Büyük resme odaklanır.  Problem çözücü görevi görür. Duygusal dayanıklılığı yüksektir. Anlam ve bağ kurar. Bu durumda strasörlerle kolayca başa çıkar.

Esnek olabilmek de ruhumuza yapabileceğimiz güzel bir yatırımdır. Stres yaratan durumlar karşısında gösterdiğimiz ruhsal esneklik olayı zihnimizde de esneterek yeniden çerçevele yapmamızı bu sayede doğru bakış açısı kazanmamızı sağlayacaktır.

Kendimizin ruhsal koçu olmalıyız. Bu sayede strasörleri yenmemiz daha kolay olacaktır. İnanarak ve kendimize yatırım yaparak bunu başarabiliriz. Ruhumuza neyin iyi geldiğini bulmak bizim elimizde.

Ruhumuza farkındalıkla, şükürle ve sevgiyle dokunmalıyız. Ruhtan yaratıldığımızı ve ruhsal varlıklar olduğumuzu unutmamalı,  ruhumuzu besleyen aktivitelere zaman ayırmalıyız. 

Stres başta olmak üzere farklı durumlara karşı bakış açımızı ruhumuzla gözlemlemeli, zihnimiz ve bedenimizle işbirliği içinde bir bütün olarak hareket etmeliyiz.

Ruhumuza dokunduğumuz günlerde…

Sevgiyle ve Şükürle Kalın…

Nurten Kılıçparlar.